Prostat Spesifik testi (PSA); uzun süreden beri prostat kanserini erken tanısını sağlar ve böylece erken teşhis ile beraber hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmiş olur. Ancak son zamanlarda PSA testleri eleştiri oklarının hedefi haline geldiğini de belirtmek gerek.
Yeni araştırmalarda bu testlerin hayat kurtarmadığı, aksine yüz binlerce hasta üzeride gereksiz biyopsi, ameliyat ve radyasyon tedavilerine neden olduğu saptandı.
“Biz birkaç hayat kurtarmayı önemsiyoruz ama aynı zamanda gereksiz ameliyatların yapılmasını da istemiyoruz.” Diye devam ediyor Prof. Dr. Mehmet Öz.
ERKEN HABERCİ
Peki ne yapmalıyız? Test yaptıracaksanız eğer testiniz iptal ettirmeyin.
PSA prostattaki hücreler tarafından üretilen bir protein molekülüdür.
Döl sıvısı içinde yer alır ve dölün akışkan kıvamını sağlar. Bu proteindeki değişiklikler her yıl ortalama 28.000 erkeğin ölümüne yol açan prostat kanserinin habercisidir.
Her altı erkekten birinde prostat kanserine rastlanır, ancak bu kanser türü öyle yavaş ilerler ki fark etmek kolay olmaz.
Yükselen PSA seviyesi bir sorun olduğunun göstergesidir ancak bu test veya doktorunuz, bu seviyelerin neden yükseldiğini söyleyemez.
PANİKLEMEYİN
Bu nedenler Amerikalı ve Avrupalı uzmanlar; PSA testlerinin test yapılan 10.000 adamdan sadece 7’sinin hayatını kurtardığını ve 48’inin gereksiz tedavi gördüğünü söylemektedirler.
7 hayat kurtuluyor ancak 48 tane gereksiz tedavi yapılıyor. Buradaki çelişki dikkat çekiyor!
Önemli olan PSA testinin sonucunu aldıktan sonra ne yaptığımızdır.
Eğer seviyenizde bir artış varsa hemen paniklemeyin. Günümüzde bu testlere göre biyopsi veya ameliyata geçmeden önce sonuçları daha detaylı incelemenin yolları var.
teknoogle,Mehmet Öz Sağlıklı Yaşam Tüyoları ve Habertürk gazetesinin katkılarıyla….
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder