Tanım
Baz kelimesi ingilizce base (temel taban esas ) kelimesinin türkceye gecmiş şeklidir.Baz istasyonu cep telefonu haberleşme için elektro manyetik sinyalleri yayınlayan veya alan bir anten ile bir radyo verici alıcısıdır baz istasyonları telefonla iletişimi sağlar. Sistem mantığı gereği ısı ışın yaymaz. Mikro dalga etkisi yoktur. Mikrodalga etkisinin zararları aşağıda anlatılmakta olsada baz istasyonlarının çalışma mantığı mikro dalga ile karıştırılmamalıdır.
Cep telefonlarının ve baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyonun sağlık üzerine etkileri konusunda henüz tam olarak bilinmeyen birçok nokta bulunmaktadır. Bugüne kadar yapılan laboratuvar deneyleri, deney hayvanları ile yapılan çalışmalar ve epidemiyolojik araştırmalar bu radyasyonun kanserle bir ilişkisini ortaya koymamıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların beyin fonksiyonlarını kısa süreli etkilediği gösterilmekle birlikte bu değişimlerin baş ağrısı, uykusuzluk veya psikolojik bozukluklarla ilişkisini gösteren bilimsel bir kanıt elde edilmemiştir. Cep telefonu veya araç telefonu kullanımının bugün için kanıtlanmış tek etkisi araç sürerken kaza riskini arttırmasıdır. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda bilimsel olarak zararları belirlenememiş olmakla birlikte, konu üzerindeki çalışmaların devam ettiği unutulmamalıdır. Konunun sağlık açısından önemi gözönüne alındığında, tüketiciler ve özellikle çocuklar bu araçları kullanırken aşırıya kaçmamalı, baz istasyonu ve cep telefonları standartlara uygun olarak imal edilmeli, baz istasyonları anten yerleşimleri yaşam alanları gözönüne alınarak planlanmalı, periyodik kontrolleri yapılmalıdır. Elektromanyetik radyasyonu yaşamımızdan tümüyle çıkarmamız olası değildir. Dolayısıyla, her yeni teknolojide olduğu gibi kullanımında dikkatli davranmak, olası zararlarını gözlemek, bilim ve teknolojiyi kullanarak bu zararları en aza indirmek için çalışmak en akılcı yol olarak görünmektedir.
• Mikrodalgaların dokulara iki temel etkisi bulunmaktadır: • Mikrodalga dokuları ısıtır. (termal etki) • Mikrodalga hücrelerin kimyasını bozar (termal olmayan ya da kimyasal etki) • Mikrodalgaların özellikle ikinci etkisi,yani hücrelerin kimyasını bozarak oluşturduğu etki insan sağlığı açısından önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalarda hücrelerin -kimyasal etkiye maruz kalması ile şu sonuçların meydana gelebileceği saptanmıştır: • Hücrelerde büyük moleküllerin (proteinler vb.) deforme oluşu. • Hücre zarlarının birbirine yapışması. • Hücre zarlarında delikler açılması (elektro-porasyon) • Ca-ATPaz ve Na-K-ATPaz enzimlerinin bozulması sonucu hücre dışına Ca”, Na’ ve K’ kaçışı. • Sinir zarlarının bozuluşu: Sinir zarlarının bozulması ile REM uykusu adı verilen rüya görmenin azalışı, EEG değişimleri, uykusuzluk, sinirlilik, unutkanlık, depresyon, başağrısı, başdönmesi, Alzheimer, Parkinson, Multipl Skleroz gibi dejeneratif beyin hastalıkları meydana gelir. • Hücre enzimlerinde bozulmalar. • DNA tahribi
[değiştir]Mikrodalgaların kanser yapıcı etkisi
Mikrodalgaların kanser ile ilişkisi üç şekildedir: Mikrodalganın kendisinin kanseri oluşturması, kanser yapıcı maddelerin hücreye girişini kolaylaştırması veya mevcut kanserli ortamın yaygınlaşmasını hızlandırması.
Mikrodalga, DNA’yı onararak kanseri engelleyen melatonini azaltmakta ve dolayısıyla tümörü, lenfom (lenf bezi kanseri), ben kanseri, erbezi tümörü, çocukluk kanserleri meydana gelmektedir.
Buna ek olarak mikrodalgaların kan içerisindeki anti-oksidanları azalttığı da gözlenmiştir. Bu da serbest radikallerin miktarını arttırıp genel kanser riskini arttırırken yaşlanmayı da hızlandırmaktadır.
Baz istasyonları çalışma mantığı olarak ısı ışın yaymadığından mikro dalga etkisi yoktur.
Bu nedenle insan sağlığı üzerinde kanıtlanan hiçbir etkisi yoktur.
Btk yine de işi sık tutup sistemleri güvenlik mesafesi ve kurallarına göre kurdurmaktadır.
Dünya sağlık örgütü, tübitak raporları cep telefonu baz istasyonlarının zararsız olduğunu desteklemektedir.
Baz istasyonları 900 ve 1800 şebekesinden yayın yapmakta ve bu yayınlar radyo / televizyon sinyallerinin çok altındadır.
Baz istasyonu sinyalleri izin verilen maximum güvenlik seviyesinden 100 kat daha hafiftir.
[değiştir]Türkiye'de baz istasyonu bulunan GSM operatörleri
Turkcell
Avea
Vodafone
(LİFE:)
[değiştir]Yararlanılabilecek kaynaklar
www.tk.gov.tr/tuketici/sorulanlar/sorulanlar.htm
www.biltek.tubitak.gov.tr/sandik/gsm.pdf
Dünya sağlık örgütü
DİĞER KAYNAKLAR 1. “Questions and Answers about Biological Effects and Potential Hazards of Radiofrequency Electromagnetic Fields”, Federal Communications Commission Office of Engineering & Technology, OET Bulletin 56, Fourth Edition, August 1999 2. John E. Moulder, “Cellular Phone Antennas (Base Stations) and Human Health, Version 2.6.2”, http://www.mcw.edu/gcrc/cop/cell-phone-health-FAQ/toc.html, September 2000 3. “ICNIRP Guidelines, Guidelines for Limiting Exposure to Time-Varying Electric, Magnetic, and Electromagnetic Fields (up to 300 GHz)”, April 1998 4. “İnsanların Elektromanyetik Alanlara Maruz Kalması-Yüksek Frekanslar (10 kHz-300 GHz)”, Türk Standartları Enstitüsü, TS ENV 50166-2, Nisan 1996 5. “IEEE Standart for Safety Levels with Respect to Human Exposure to Radio Frequency Electromagnetic Fields, 3 kHz to 300 GHz” 6. V. Prasad Kodali, “Engineering Electromagnetic Compatibility”, IEEE Press, 1996 7. William Stewart, “Mobile Phones and Health”, IEGMP, 2000 8. British Medical Journal 2000, 320, 1288-89 9. “Mobile Phones and Health”, UK Department of Health, http://www.doh.gov.uk/mobilephones 10. “FEB - The Swedish Association for the ElectroSensitive”, www.feb.se/NEWS/index.htm 11. Van Leeuwev, G.M, Lagendijk J.J, Van Leersum B.J., Zwamborn A.P., Hornsleth S.N., Kotte A.N., “Calculation of chance in braintemperatures due to exposure to a mobile phone”, Phys. Med. Biol. 1999, 44: 2367-2379 12. Muscat, J.E., Malkin, M. G., Thompson, S., Shore, R. E., Stellman, S. D., McReed et al. “Handheld cellular telephone use and risk of brain cancer”, JAMA, 2000, 284:3001-3007 13. Inskip, P. D., Tarone, R. E., Hatch, E. E., Wilensky, T. C. Shapiro, W. R., Selker, R.G. et al, “Cellular telephone use and barin tumors”, N Eng. J. Med., 2001, 344:79-86 14. Johansen, C., Boise, J. D. Jr, McLaughlin J. K., Olsan J.H., “Cellular telephones and cancer – a nationwide cohort study in Denmark, J Natl Cancer Inst., 2001, 93:203-207 15. “10 kHz-60 GHz Frekans Bandında Çalışan ve Ortamda İstem Dışı Elektromanyetik Alan Maruziyetine Neden Olan Sabit Telekomünikasyon Cihazlarının Kuruluş Yeri, Montajı, Elektrik Alan Şiddeti Limit Değerlerinin Belirlenmesi, Ölçüm Yöntemleri ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik”, Telekomünikasyon Kurumu, 2001
alıntı: Vikipedi,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder