Kuzey İtalya'da 40,000-30,000 yıl öncesine dayanan bir bireyin yaşam iskeletine dair bulunan kalıntılar ilk insan ve Neandertal çocuğuna işaret etmektedir.
PLoS ONE dergisine göre, yapılacak analizler doğru çıkacak olursa bu ilk "insan ve Neandertaller'in çiftleştiğine dair doğrudan bir kanıt olacak. Önceki genetik araştırmalar Avrupa ve Asya kökenli insanların DNA'sının % 1 ila 4 oranında Neandertal olduğunu belirledi.
Araştırmada İtalya Monti Lessini bölgesinde Riparo di Mezzena adında bir kaya sığınağı ortaya çıkarıldı. Kazı da özellikle bireyin çenesi, üzerinde duruluyor. Bu bölge aynı zamanda Neandertal ve modern insanın aynı zaman aralığında Avrupa'da yaşadığı yer.
Fransa'nın Ai-Marseille Üniversitesi CNRS araştırma direktörü Silvana Condemi ve onun arkadaşları, DNA analizi ve 3D görüntüleme yoluyla kalıntıları incelenmiştir. Daha sonra Homo sapiensle aynı özelliklere sahip olan bu sonuçlar karşılaştırılan sonuçlarda ilginç sonuçlar elde edildi.
Genetik analizler bireyin mitokondriyal DNA'sına göreNeandertal olduğunu göstermektedir. Bu DNA anneden çocuğa bulaşabilir olduğundan, araştırmacılar, bir insan ve neandertal'in çiftleşmesinin olduğu sonucuna vardılar.
Neandertallerin 200,000 yıl süren kendi kültürlerini, Moustérien, kurmuştu. Bu tür eksenler ve mızrak uçları gibi çok sayıda çakmaktaşı aletler, Moustérien ile ilişkili bulunmuştur. Eserler genellikle Riparo di Mezzena gibi sığınaklar ve Avrupa çapında bulunan mağaralarda bulunmaktadır.
Araştırmacılar "iki insansı türün arasındaki hibridizasyon olasılığı büyük" ancak, Neandertaller kendi kültürel geleneklerini devam ettirdi, demişlerdir. (hibridizasyon, Birbirini bütünleyen iki DNA zincirinin biraraya gelerek ikili sarmal biçimindeki molekülü oluşturmasıdır. ) Çünkü bu ilginç ipucu, bu iki popülasyonun sadece tek bir grupla kaynaşmadığı ve de çiftleşmediklerine de işaret etmektedir.
"Etnik temizlik"
Bilim insanları her ne kadar cinsel etkileşimde bulunup, sosyal olsalar da Neandertaller'in kendi kültürlerini kaybetmediklerini belirttiler. Condemni ve meslektaşları "Neandertaller'le İnsanların bir araya gelmesi aslında pek de iyi sonuçlar doğurmamıştı " dedi.
Önceki fosil buluntular modern insanın 45.000 yıl önce güney İtalya'da mağarada yaşadığını göstermektedir. Modern insan ve Neandertal bir nedenle binlerce yıl kabaca aynı bölgelerde yaşamışlar ancak yeni gelen insanlar Neandertal perspektifinden, hoşlanmamış olabilir. Araştırma ekibi, modern insanın kadın Neandertaller'in tecavüze uğradığını ve bir anlamda "etnik temizlik" yaşanmış olduğunu düşünüyorlar.
Neandertal kültürünün ve safkan Neandertallerin tümü bazı kaynaklara göre 35,000-30,000 yıl öncesine, bazı kaynaklara göre ise 50,000 öncesine uzanıyor.
Çeviri: Nita ALKAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder