Web: http://www.teknoarsiv.net/

YAKINDA SİZİNLE

Blogger,Blogger Eklenti, Blogger Tema!


Gün

Saat

Dakika

Saniye

E-Bülten Aboneliği

E-Bültenimize Abone Olun Son Yazılar Mail Olarak size gelsin Yazılarımızı Kaçırmayın:

Copyright © Teknoloji Kalemim | Teknoloji Portalı | Türkçeleştirme http://teknolojikalemim.blogspot.com/

16 Aralık 2013 Pazartesi

Otomobillerde izolasyon testi nasıl yapılıyor

BURSA - TÜRKİYE : Günümüzde, Türkiye'de de, artık Dünya'nın bir çok, ünlü otomobil markasının üretimi, yapılabiliyor. Bunun nedenleri arasında, Türkiye'de, ağır sanayi olmasa bile, tamamlayıcı yan sanayilerin, gelişmiş olması ve halen Avrupa'ya göre, işçilik maliyetlerinin düşük olması gösterilebilir. Ama çok eskilere gitmemize gerek yok, bundan 20-30 yıl önceleri bir hatırlarsak, Türkiye, otomobil üretimi konusunda ve Türkiye'de üretilen otomobiller konusunda, bir acayip noktadaydı. O günlerde üretilen otomobillerin yüzde kaç parçası Türkiye'de üretiliyordu ve sadece parçaları bir araya getirme anlamında yapılan, bir montaj sanayisimiydi? Bunlar tartışılır. Bunun yanısıra, o günlerde üretilen, ya da, doğrusunu söylemek gerekirse, üretilebilen otomobiller de, bir alemdi. Hani, koyunun olmadığı yerde, keçiye Abdurrahman Çelebi derler misali, bazılarımız bu arabaları çok beğenirdi de... Bu meşhur Doğan'lara, Türkiye'nin Mercedes'i denir, Şahin'leri Doğan'a benzetmeye çalışırlardı. (Doğan görünümlü Şahin efsanesi). Ama aslında iki modelin de pek farkları yoktu, hatırlarsınız. Ya da Flash'ların BMW performansı ile yarışabilecek, bir standartta olduğu iddaa edilirdi. 
Bunlar bir yana, bugünkü konumuz, bu bizim Bursa civarında üretilen ve yerli olarak bilinen otomobillerimizin, su ve hava geçirmezliği konusunda yapılan "izolasyon" testleridir.
Bilindiği üzere, bu meşhur yerli markalarımız, bir İtalyan ve bir Fransız markasının lisansı altında üretilen, artık Avrupa'da popülerliğini kaybetmiş, günümüz deyimiyle "çakma" modelleri idi. 
Bu böyle olduğu için, bu İtalyan ve Fransız firmaların temsilcileri zaman zaman Bursa'ya gelir ve fabrikalarda, üretimin ve testlerin nasıl yapıldığı konusunda, denetlemelerde bulunurlardı.
Bu denetlemelerin birinde, İtalyan yetkililer, bizimkilere, otomobillerin, suya, yağmura ve sese karşı yalıtımının nasıl yapılması gerektiği ve bunun kalite kontrol testlerinin nasıl yapıldığını anlatmak için bir seminer düzenlemişler. O zamanın teknolojisi, bugüne göre Avrupa'da da, çok gelişmiş olmadığından, bu bazı testler ve uygulanışı şimdi bize çok saçma gelebilir ama, o zaman, öyleymiş. Neymiş bu izolasyon deneyi, hemen anlatalım.
İtalyanlar, İtalya'da üretimi biten bir aracın içine, akşamdan bir kedi koyarlar ve otomobilin kapı ve camlarını da, sıkı sıkıya kapatırlarmış. Sabah, fabrikaya geldiklerinde, bu kedi, sizlere ömür, havasızlıktan ölmüşse, arabanın izolasyonunun tamam olduğu anlaşılır ve araba testten geçermiş.
İtalyanlar bizimkilere bunu anlatınca, bizimkiler, gülmüşler ve demişlerki.

- Yavv, sinyor sen ne diyon. Biz bu deneyi yıllardır, burda uyguluyoz. Bizim için yeni bişi diilki bu.
- Ouu, mamma mia! sahimi, yavv, demiş İtalyanlar.
- Heeee... demiş bizimkiler ve devam etmişler.
- Ama biz bu deneyi burda biraz farklı uyguluyoz.
- Nası yani demiş, İtalyanlar.
- Biz kediyi akşamdan, arabanın içine, koyuyoz. Sabah geldiğimizde, kedi dışarı çıkmışsa, izolasyonda, bir sorun olduğunu anlıyoz... yaaa.


Hacı Murat Şahin Doğan


Bu bir şaka tabii. Gerçek değil ama, bizde bazı önemli işler, hala böyle ilkel metotlarla yapılmıyormu? Hacı Muratlar, Doğan görünümlü Şahinler, Doğan S ler SL ler, SLX ler gibi, buna benzer teknolojiler, hala bize pazarlanmaya çalışılmıyormu?

Hadi, kalın sağlıcakla...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sponsor

Ad

E-posta *

Mesaj *

Text Widget

Labels

Channels

Category 3

Güncel Teknoloji Blogu..

Labels

Sponsors

Post of the week

Find us on facebook

Son Yorumlar

https://www.facebook.com/seyitshnn

Partners

++Teknoloji Kalemim

Pages

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Channels

Labels

Channels

Channels

Popular Posts

Blog Arşivi

Followers

Blog Archive

Postagens populares

Sidebar One

Stats

Category 2

Category 3

Popular Posts

Join the Club