Uzun süredir yer imlerim arasında yerini koruyan bu sayfanın içinden alıntılar yaparak bir blog yazısı oluşturmak da uzun süredir aklımda yerini koruyor.
Bu yazının başlığı eğitimcilerin yapması gereken 10 yol/yordam/yöntem, eğitimci yetiştirmek için gerekli 10 yol/yordam/yöntem, gibi de olabilirdi.
-
Kişisel Öğrenme Ağı
'Kişisel öğrenme ağı' oluşturun. Okulunuzdaki diğer öğretmen ve öğrencileri kişisel öğrenme ağınıza ekleyin. Sonra fikirleri paylaşın, birbirinizi dinleyin, birbirinizi eleştirin, birbirinizi destekleyin, birlikte öğrenin.
-
Sizden farklı düşünen insanlarla iletişim kurun.
Her zaman sizin gibi düşünmeyen biriyle yakından çalışın. Onun bakış açılarını dinleyin. Kendi bakış açınızı onunla paylaşın. Birbirinize ters düşün. Kendi düşüncenizi savaşırcasına savunun.Uzlaşın uzlaşmayın ama tartışın. Fikirlerinizi korkmadan tartışın. Beyin fırtınası gibi.Bu tartışma sizin yeni bakış açıları kazanmanızı sağlayacak. birlikte öğrenin.
-
TED konuşmalarını dinleyin.
TED konuşmalarını sürekli dinleyin. TED’de nedir? TED Talks ( TED konuşmaları) bazı inanılmaz, ilham verici düşünürler,yazarlar,araştırmacılar arada ünlüler (Bill Gates gibi),burada sunum yaparlar. (Sunumların büyük çoğunluğunun Türkçe altyazısı mevcut.) Bu sunumların çoğu eğitim üzerine değil. Ama burada önemli olan bu sunumlardan yapacağınız çıkarımlar ve bunları Eğitim ve bakış açınızı genişletmek için kullanabilmek. .Eğitim fikirleri uygulamak nasıl mümkün olabilir düşünün.
-
Küresel bağlantılarda bulunun.
Diğer insanlar, diğer okullar, diğer kültürler hakkında bilgi edinin. Onlarla internet üzerinden bağlantı kurun. Önce siz iyi birer öğrenci/öğrenen olun. Sonra da bu küresel bağlantılarınızla öğrencileriniz tanıştırın. Onların farklı kültürlerle tanışmasına yardımcı olun.
-
Twitter’a üye olun.
(Bilmiyorsanız) başlamanıza yardım edecek birini bulun. (Mesela : http://kubrakose.blogspot.com/2011/08/twitterla-yeni-tansanlar-icin.html ) Sadece insanları değil, konuları da takip edin. Katılın. Yardım isteyin ve yardım edin. Sabırlı olun, online bir ağ oluşturmak için zaman alır. Kısaca aktif olun.
-
Kendi fırsatlarınızı oluşturun.
Risk alın. Online konferanslara katılın. Yeni fikirleri keşfedin. Yeni araçlar ile deneyin. Okulda yeni bir şey başlatın. İş tanımı olmayan bir şey yapın.
-
Blogları takip edin
Size ilginç gelen eğitim üzerine yazılmış blogları takip edebilmek için RSS takipçisi kurun. (http://kubrakose.blogspot.com/2011/11/arases-rss-diye-bir-sey-varms.html) Ya da email ile takipçi olun. Öneriler alın. Okuduğunuz yazılara yorum bırakın ya da konuşmalara siz de katılın.
-
Kendi blogunuzu yazın
Cidden, herkes bunu yapabilir. Düşüncelerinizi, fikirlerinizi paylaşabileceğiniz en iyi ortamlardan birisi blog. Siz başka bloglara yorum bırakacaksınız onlar size. Yukarıda söylediğimiz gibi farklı fikirler çıkacak, yazılarınıza yorum bırakacak. Sadece okuyucular değil, bu süreçte siz de öğreneceksiniz.
-
IB okullarından birinde çalışın
IB okulları ile ilgili bilgi: http://www.dogakoleji.com/ibhighschool/Detail.asp?PageID=76
Türkiye’deki IB okulları : http://www.ibo.org/school/search/index.cfm?programmes=&country=TR®ion=&find_schools=Find
-
Öğrenme topluluklarının bir parçası olun.
Öğrencilerden öğrenin, diğer öğretmenlerden öğrenin, internet üzerindeki diğer eğitimcilerden öğrenin. Sonuçta öğrenmeye açık olun.
Bu maddelere başka maddeler eklenebilir. Kendi maddelerinizi de sizler bu yazının altına yorum bırakarak ekleyebilirsiniz.
Sonuç olarak bir eğitimciyseniz, kendinizi geliştirmeniz şart. Yoksa verdiğiniz eğitim verimli olmuyor. Eğitim = Gelecek formülünde verimsiz bir eğitmenseniz, denklemin bir tarafını 0 ile çarpmış oluyorsunuz.
Eğitim = Gelecek
Kendini Geliştirmeyen Öğretmen * Eğitim = Gelecek
Kendini Geliştirmeyen Öğretmen = 0
0 * Eğitim = Gelecek
0 = Gelecek
Not: Çeviri hataları için kusura bakmayın.Zaten tam çeviri yapmadım, Bazı bölümlerinde eklemeler,çıkarmalar değiştirmeler olabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder