Şu anda hayal etmesi zor ama bir zamanlar internet siteleri sadece basit metinlerden ibaretti.
İnternet tasarımcıları müşterilerinin büyük bir kısmının yavaş internet bağlantıları olduğunu ve beklemeye pek de tahammülleri olmadığını biliyordu.
Tek bir siyah beyaz görüntü bile kullanıcının sinirini bozmaya yetebiliyordu. Tabii yavaş yavaş ortaya çıktığı için. Ancak bu durum modem hızları artmaya başladıkça değişti. Artık tasarımcılar çok daha komplike multimedya öğeleri kullanıyor. 90'lı yılların ortasında kullanıma girdiğinde şu anda Adobe'ye ait olan Flash programı herşeyi değiştirdi. İnternetteki animasyonlar, videolar ve grafikler bir anda çok daha kaliteli ve detaylı hale geldi.
Bugün HTML5 tüm kullanıcı ve tasarımcılar için heyecan yarattı. Bu yeni HTML'de görsel seçenekler büyük oranda artmış ve siteler çok daha dinamik.
İnternet son günlerde çok uzun zamandır olmadığı kadar hızlı gelişiyor. Uygulama tasarımcıları çoktan HTML5'in sunduğu yenilikleri kullanmaya başladı.
Çalışmayan videolara son
HTML5 sayesinde bu görüntü tarihe karışacak. New York merkezli video paylaşım sitesi Vimeop için çalışan Kevin Sweeney ''Eskiden internet sitesine video koyabilmek için Adobe Flash ya da Quick Time'a ihtiyaç duyuyorduk. Artık aracıya ihtiyacımız yok. HTML5 sayesinde videoları yazılımın içine rahatça yerleştiriyoruz'' dedi.
Bu aslında demek oluyor ki herhangi bir internet sitesinde bir türlü çalışmayan ve açılmak bilmeyen bir video ile karşılaşma olasılığımız artık çok az.
Ya da artık bir siteye bakmak için Adobe Flash'ın yeni versiyonunu yüklemek zorunda kalmayacağız. iPod Touch, iPhone ve iPad kullanıcıları bu sorunu sık sık yaşıyorlardı. Çünkü Steve Jobs Flash'ın Apple'ın işletim sistemlerinde çalışmasına izin vermiyordu. Apple imparatorluğunun kullanıcılarına ulaşmak isteyen web siteleri artık HTML5 formatına geçebilecek ve Flash kullanımına gerek kalmayacağı için bu siteler rahatlıkla Apple ürünlerinden görüntülenebilecek.
Yeni ufuklar
Adaptive Web Design adlı kitabın yazarı Aaron Gustafson, HTML5'in dinamizmi sayesinde artık bilgisayarlar dışındaki internet bağlantılı aletlerde de kullanılmaya başlayacağını söylüyor.
Gustafson ''Artık buzdolaplarının dokunmatik ekranlarında çalışacak internet siteleri tasarlamak mümkün. Mesela yemek tarifi veren bir siteniz varsa bunun buzdolabı ekranında çalışmasını sağlayarak izleyicilerinize büyük kolaylık sağlayabilirsiniz'' diyor.
Google, HTML5'in en büyük destekçisi çünkü onun sayesinde reklam satışları artacak. Google Docs yöneticisi Jeff Harris, HTML5 sayesinde sundukları servislerin tamamen değişeceğini söylüyor. Harris ''Basit bir örnek verecek olursak bundan sonra masaüstünüzdeki bir dosyayı alıp Gmail hesanbınızın üzerine sürükleyerek onu eposta formatına dönüştürebileceksiniz. Bunu daha önce yapmak mümkün değildi çünkü HTML'in önceki versiyonları böyle bir işlemi yapamıyordu'' dedi.
HTML5 geçtiğimiz bir kaç yılda yaşanan İnternet tarayıcısı savaşlarının da ardındaki neden.
On yıl önce Chrome, Firefox ve Safari yoktu. Tek internet tarayıcısı olan Internet Explorer'da çok nasir olarak kendini yeniliyordu. Bugün ise tarayıcılar HTML5'le gelen yeniliklere ayak uydurmak için sık sık kendini yenlilemek zorunda. Şirketler HTML5'den memnun çünkü internet sitelerinin kullanımı cep telefonu ve tabletlerde yeni yazılım sayesinde çok kolaylaştı. Daha önce internet siteleri bu gibi araçlarda çalışmayan şirketler mobil uygulamalar tasarlayan şirketlerle anlaşmak zorunda kalıyorlardı. Bugün ise HTML5 sayesinde tüm internet siteleri tüm platformlarda hatasız çalışabiliyor.
Örnek olarak daha önce bir tasarım firması ile çalışarak bir iPad uygulaması geliştirmiş olan Financial Times gazetesi internet sitesini HTML5 kullanarak yeniden tasarladıktan sonra bu uygulamayı kullanımdan kaldırdı.
Peki Flash'a ne olacak?
Adobe Flash'ın yöneticisi Danny Winokur programın hala bir kullanım alanı olduğunu düşünüyor.
Winokur Flash sayesinde sadece oyun konsollarında görülen görüntü kalitesinin ve 3 boyutlu görüntülerin internet ortamına taşınabildiğini ve HTML5'in henüz bunu sağlayamadığını söylüyor. Winokur ''Evet belki birgün HTML ile bu da yapılabilecek ancak henüz buna çok zaman var. Flash bundan böyle yüksek çözünürlüklü görüntülerin yayınlanmasında ve telif hakkı olan görüntülerin korunmasında kullanılacak'' dedi. Tabii ki bütün bu değişimler doğru yapılırsa internet kullanıcıları yaşanan değişimin farkına bile varmayacak.
Kaynak: Hurriyet Teknoloji
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder