Türkiye’nin yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı, dün itbariyle uçuşlara açıldı.
Kütaya, Afyonkarahisar ve Uşak illerine hizmet edecek olan
bölgesel hava alanı, uçuşlara açıldı. Son yıllarda artan ulaşım yatırımlarından biri olan hava alanı, yap-işlet-devret modeliyle de inşaa edilen ilk bölgesel hava alanı olma özelliğine sahip. Bununla birlikte ilk kez bütünüyle özel sektör eliyle işletilecek havalimanı, gerek kamunun gerekse özel sektörün ilk tecrübesi olacak.
Yurtiçi ve yurtdışı uçuşlarının gerçekleştirileceği hava alanı her boyutta uçağın iniş ve kalkışına elverişli olarak inşaa edildi. 30 aylık bir süre ile bitirilmesi hedeflenen tesisin yapımı 18 ayda tamamlandı. Bu hava alanı ile birlikte Türkiye’de faaliyette olan hava alanı sayısı 49′a yükseldi.
Kütahya il sınırları içerisinde yer alan hava alanı sadece Kütahya’ya değil il merkezine 55 kilometre uzak olan Afyonkarahisar’a ve 100 kilometre uzakta bulunan Uşak iline de hizmet edecek. Yılda 3 milyon yolcuya hizmet verebilecek şekilde inşa edilen hava alanının, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak illerindeki termal merkezlere olan talebi artırması bekleniyor.
Bölge turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağlaması beklenen hava alanı, 3 bin metre boy, 45 metre eninde beton kaplamalı, her türlü hava koşullarında iniş ve kalkış yapılabilecek teknik cihazlarla donatılmış pist, bağlantı taksi yolu, 5 uçak kapasiteli apron ve terminalden oluşuyor. 17 bin 600 metrekare kapalı alana sahip terminalde 20 check-in noktası, 4 çıkış kapısı, iç ve dış hat gelen yolcu salonları bulunuyor.
Hava alanında ilk etapta yaklaşık 200-250 kişi doğrudan, 500-700 civarında kişi ise dolaylı olarak istihdam edilecek. Kapasite kullanımının artışı ile birlikte bu sayının da artması bekleniyor. Kentlerde üretilen yöresel yiyecek ve içecekler, el sanatları ve benzeri ürünlerin pazarlanmasına imkan sağlayacak şekilde dizayn edilen, hava alanı ilk etapta iç hat seferlerine başlayacak, bundan birkaç ay sonra ise Düsseldorf, Köln, Brüksel gibi kentlere dış hat seferleri düzenleyecek.
Yatırımların artışı ve 2003 yılında uygulamaya konulan sivil havacılıkta serbestleşme ile birlikte ülkemizde havacılık büyük oranda gelişti. Bu gelişimle birlikte artan rekabet, vatandaşa yansıdı. 8,5 milyon olan havayolu kullanımı geçen yıl 58 milyona yükseldi. Bu yılın ilk 10 ayında ise bu rakam 55 milyon oldu.
kaynak: buyuyenturkiye.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder