Fiyatları ucuzlayan ve evlere bile giren 3D yazıcılar artık daha kabiliyetli. Bu teknolojinin geldiği noktayı ve geleceğini sizler için araştırdık.
Okuduklarınız size biraz garip geliyor değil mi? Yukarıdaki senaryo şimdilik gerçek olmasa da çok da uzak olmayan yakın bir gelecekte kırılan bir bardağı evimizde de basabileceğiz.
Her şey 1970'li yılların sonunda başladı
Üç boyutlu yazıcıların tarihi bilgisayar tarihi kadar eski. 1970'li yılların sonlarına doğru bilim dünyasının gündemine girmeye başlayan bu cihazlar o
Amaç prototip üretimiydi
Üç boyutlu yazıcılar temelde bir ürünün piyasaya çıkmadan önce son halini görebilmek için tasarlanmış cihazlardı. Bu sayede bir ürün seri üretime geçmeden önce bu yazıcılardan çıkış alınıp son haline bakılabiliyordu. Bu da hem maliyet tasarrufu hem de olası sorunların önceden görülmesini sağladığı için ciddi bir kolaylık getiriyordu.
Genelde bir modelleme
Neler basılabiliyor?
Bu nesneler arasında hareketli parçalara sahip cihazlardan, İngiliz anahtarına, insan figürlerinden, satranç taşlarına kadar onlarca farklı
Fiyatlar ucuzladı
Yakın zamana kadar üç boyutlu yazıcıların fiyatlarının yüksek oluşu ve kullanmak için ileri seviye teknik bilgi gerektirmesi genelde belli bir kesim tarafından tercih edilmelerine yol açmıştı. Günümüzde ise bu ürünler 1500-2000 Dolar'dan başlayan fiyatlarla satılıyor. Kullanımları ise eskiye oranla daha kolay olan bu yazıcılar evlerimizi de girmeye başladı.
Farklı yöntemler var
Üç boyutlu yazıcılar da farklı türlerde materyal kullanıyorlar ve farklı tekniklerle çalışıyorlar. Giriş seviyesi olarak kabul edebileceğimiz cihazların büyük bir çoğunluğu yukarıdan aşağıya üretim tekniğine sahip ve modelin en altından başlayıp en üstüne kadar baskı alarak üretim yapıyorlar.
Yazıcıların kullandığı malzemeler de üretim tekniklerine göre farklılık gösteriyor. Termoplastik, Metal, titanyum, seramik tozu, kağıt, Foto polimer ve daha birçok malzeme yazıcılar tarafından kullanılıyor. Genelde lazerle eritme yöntemini kullanan yazıcıların laminasyon ya da ışıkla polimerleştirme yöntemlerini kullanan versiyonları da bulunuyor.
Silah bile basanlar oldu
ABD'li mühendis Michael Guslick geçen yılın Ağustos ayında evindeki yazıcıdan bir silah yaptığını açıkladı. Mühendis, AR-15 kodlu silahı evde ürettiğini ve birkaç el atış yaptığını da ifade etti. Her ne kadar bu konuda bir kısıtlama olmasa da yazıcıdan silah basabiliyor olmak beraberinde bazı tartışmaları da getirdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder