Eski yıl sona erdi; yepyeni bir yıl geldi.
Bilgisayarımda eski dosyaları temizlemek üzere yola çıktığımda aklıma gelen Frontpage ve Expression Web arasındaki ilişki bana yandaki resmi hatırlattı.
Frontpage’yi resimdeki yaşlı amcaya; Expression Web’i ise o küçük çocuğa benzetiyorum.
Ben hiç Frontpage kullanmadım, sanırım bu bir itiraf oluyor. Frontpage’in en son sürümü 2003’te yayınlandı ve Expression Web ise 2006’da duyruldu. 2006’dan beri bilgisayar kullandığımı düşünürsek; benim hiç Frontpage’ım olmadı.
Gelişen Dünya, değişen ihtiyaçlar, artan istekler…
İnternet..
Dünyanın dönüş hızından da fazla gelişen, değişen internet; artan kullanıcı sayısı; gelişen teknoloji, büyüyen internet..
Birbirinin sebepleri ve sonuçları olan bu kelimeler bilgisayar dünyasında internet tarayıcıları ve web sayfaları anlamına gelir.
İnternetin sınırsız bilgi kaynağı ve bir kısmınında bilgi çöplüğü olduğunu düşünürsek, bu dünyaya açılan kapılar internet tarayıcılar, bu dünyada ki yerleşim birimleri ise web siteleri ve kişisel bloglardır.
Web sitelerinin temeli HTML, her web tasarımcısının bildiği üzere, kod ile web sitesi tasarlanması çok zor, uğraştırıcı bir iştir ve yazının başında belirttiğimiz üzere bu günlere kadar gelişen internet, ve artan ihtiyaçlar sadece HTML ile gelen tasarımdan çok daha fazla kriterler gerektirir. Bu yüzden WYSIWYG (What You See Is What You Get) (gördüğün alacağındır) HTML editörleri tasarımcıların satır satır kod yazan parmaklarını kurtarmıştır. Microsoft’un 1997 – 2007 yıllarında Frontpage ile başladığı HTML editörü serüveni 2007 başlarından itibaren Expression Studio ekibin bir parçası olan Expression Web ile devam ediyor.
Frontpage Office paketi ile gelirdi; Expression Web; Expression Studio ile geliyor. Ama Expression Web de Frontpage gibi Office paketi ile akrabalığı bulunmaktadır. Bu yakınlık sebebiyle alışık olduğumuz bir arayüzle bizi karşılar. Bu sebeble yeni başlayanları korkutmayacak ama profesyonel arayüze sahiptir.
Web tasarımcılarının ve programcıların tartışma konuları hep aynıdır. Tasarımcı makyajı, programcı işlevselliği siteye yansıtmaya çalışır. Bu yansıtma işlemleri sırasında birbirlerinin yaptıklarının uyumlarını sağlama güçleşir. Bu noktada Expression Web tasarımcılar için, CSS’in nimetlerinden yararlanmanın yanı sıra Flash SWF, Windows Media dosyaları ekleyebilir, Photoshop dosyalarını projeye ekleme imkanı sağlar. Programcılar için de PHP, HTML/XHTML, XML/XSLT, CSS, JavaScript, ASP.NET and ASP.NET AJAX, Silverlight ile çalışma imkanı sağlar.
Expression Web’in kısaca gelişim basamaklarına bakarsak,
İlk sürümü Frontpage’den yeni ayrılmış, ve bazı özellikleri yenilenerek gelmişti. Expression Web 2 sürümünde sadece .NET teknolojileri ile kalmadı ve PHP’yi de destekleyerek daha geniş ir akış açısı kazandı. Web 2 sürümü aynı zamanda silverlight 1 desteğide getirdi.
Web 3 ile de SuperPreview, Snapshot Preview, Deep Zoom, FTP bağlantısı ve transferi, Expression Encoder 3 ile siteye ekleme yapabilme, Visual Studio ile koordineli çalışma, Expression Desing ile olan uyumlu arkadaşlığı gelmiştir.
Sonuç olarak Frontpage hala hayallerimizde yaşıyor ama Expression Web var artık, ona göre daha güçlü, kullanışlı, amatör ruhlara kazandırabileceği profesyonelliğiyle…
Eğer öğrenciyseniz ve Üniversiteniz ya da bölümünüzün Dreamspark üyeliği varsa; Dreamspark yardımı ile Expression Web ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
Expression Web Deneme sürümünü indirmek için tıklayınız.
Expression Studio Deneme sürümünü indirmek için tıklayınız.
Küçük/Kısa bir not: Kısaca artık Frontpage yok! “FrontPage biliyor musun?” diye sormayalım kimseye çünkü sorduğunuzda size gülmesine sebep olabilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder