Güneş kremi üzerindeki terimler ne anlama geliyor birçoğumuz bilmiyoruz.Bu da demek oluyor ki oldukça sık kullanıdığımız bu bakım ürününü tam bilinçli bir şekilde kullanmıyoruz.
Nitekim güneş kremi almaya gittiğimizde ya da kişiye göre güneş kremi seçimi yaparken dikkat ettiğimiz tek husus "koruma faktörü" dür. Ancak unutmamak gerek ki güneş kremi bir çok faktörden(!) oluşur.
Güneş Kreminin arkasında yazan ve anlamı bilmediğimiz birçok terimin açıklaması aşağıda yer almaktadır:
Kimyasal güneş koruyucular: Benzofenon, salisilat ve sinnamat gibi içerikler cilt yüzeyinde bir tabaka oluşturarak henüz UV ışınlarını cilde nüfuz etmeden absorbe eder.
Fiziksel güneş koruyucular: Etkisini güneşin UV ışınlarını geri yansıtarak gösterir. Çinko oksit ve titanyum oksit içeren ürünlerdir.
Fotoaging: Güneş hasarına bağlı cilt yaşlanmasıdır. Sonucunda ince kırışıklıklar, çizgi, leke ve dokuda sertleşme oluşur.
SPF (Güneş Koruma Faktörü): Güneş koruyucu ürünün, seni güneşin zararlı etkilerinden ne kadar süre ile koruyacağını söyleyen rakamdır. Güneş koruyucu kullanmadığında 10 dakika içerisinde cildin kızarmaya başlar. SPF 15 özelliğinde güneş kremi ise sen yanmaya başlamadan cildini 15 kat (diğer bir deyişle 150 dakika) daha uzun süre korur.
UVA: Cildin derinlerine kadar nüfuz eden, cilt kanserine ve fotoaging'e neden olan ultraviyole ışınıdır.
UVB: Cildin en dış katmanını etkileyen ışınlardır. UVA ışınlarından daha kısa dalga boyundadır. Bronzlaşma ve cilt kanserine zemin hazırlamaktan sorumludur.
Yıldız dereceleri: Gıda ve İlaç İdaresi'nin üzerinde çalıştığı koruyucu kremlerin etiketinde görmeye hazırlıklı olman gereken yeni bir sistem. Yıldızlar sağladığı güneş korumasına göre birden dörde kadar derecelendirilebiliyor (en düşük için: 1; en yüksek için: 4)
Suya dayanıklı: SPF özelliğindeki güneş kremi suda 40 dakika etkisini göstermeye devam eder. "Ekstra suya dayanıklı" olanlar ise bu süreyi 80 dakikaya çıkarır.
Su geçirmez: Hiçbir güneş kremi su geçirmez değildir. Gıda ve İlaç İdaresi bu terimin etiketten çıkarılmasını öneriyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder