Küresel ısınmaya bağlı olarak mevsim sıcaklıklarının artması, üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor.
Erkeklerdeki sperm sayısı, başta küresel ısınma olmak üzere çevre faktörleri, yemek kültürü ve yaşam biçimi gibi diğer etmenlerin de etkisiyle ortalama 60 milyondan 25-30 milyona düşüyor.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, küresel ısınmanın çevresel faktörlerin dışında üreme sistemlerinde de olumsuz etki yaptığını söyledi.
Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesinin geçmişe göre önemli ölçüde azaldığına dikkati çeken Şatıroğlu, spermler için en büyük tehlikenin ''sıcak hava'' olduğunu vurguladı. Şatıroğlu, ''İnsan vücudunun ortalama ısısı 36-37 derecedir. Ancak spermler daha soğuk bir ortamda üretilebildiğinden testisler vücudun dışında torbalara inmiştir. Spermlerin beden ısısından 1-1.5 derece soğuk olmaları gerekiyor'' dedi.
on 200 yıldır yer kürenin kirlendiğini, bozulduğunu ve dengesi kaybettiğini ileri süren Şatıroğlu, ''Ne yazık ki sadece son onbeş yılda dünyanın ısısı 1 derece arttı. Ortalama 60 milyon olan sperm sayısı, yaklaşık 25-30 milyona düştü. Küresel ısınma dünyayı kavurduğu gibi erkeğin spermlerini de öldürüyor'' diye konuştu.
''GELECEK, TÜP BEBEKLERİN OLACAK''
Türkiye Aile Planlaması Derneğinin Genel Başkanlığı görevini de yürüten Şatıroğlu, sperm kalitesinde önemli yemek kültürü ve yaşam biçiminin de çok önemli faktörler olduğunu söyledi. Kullanım sıklığı her geçen gün artan hazır gıdaların, kutu meyve sularının ve asitli içeceklerin çok sağlıklı olmadığını ve tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Şatıroğlu, şöyle konuştu:
''Kola, kutu meyve suları ve hamburger gibi hazır gıdalardan oluşan yeme alışkanlıklarının cinsel sağlık açısından masum olmadığı bilinmeli. Bu tür gıdaların içindeki kimyasallar, gıdaların daha uzun saklanmasını sağlıyor. Söz konusu kimyasallar, bebeklerin beyinine, erişkinlerin de beyin dahil diğer dokularına yerleşiyor. Böylece kanser ve yapısal doku bozuklukları görülerken, sağlıksız yumurta ve sperm kalitesi ve sayasında bozulmalar artıyor.''
İlgili kimyasalların ''kötü'' olmadığını, yiyeceklerin doğalı varken kutulanarak bu şekilde korunan ürünlerden sakınılması gerektiğini belirten Şatıroğlu, aşırı yağlı gıdaların da damarları daralttığını vurguladı. Şatıroğlu, ''Damarlar organları besliyor ve bu organlar arasında sperm yapan testisler, yumurta yapan overler, bebemizi taşıyan rahim de bulunuyor'' dedi.
Küresel ısınma, yaşam biçimi ve çevresel faktörlerin etkisiyle erkeklerin sperm sayısı ve kalitesinin daha da düşeceğini öne süren Şatıroğlu, bu durumda doğal yolla üremenin sağlanamayacağını, üremek için tüp bebek yönteminin kullanılacağını savundu.
Şatıroğlu, ''gelecek tüp bebeklerin olacak'' iddiasında bulunarak, Hollanda'da doğan her 5 bebekten 1'inin, Amsterdam'da her 3 bebekten 1'inin tüp bebek yöntemi ile dünyaya geldiğini anlatarak, ''Gelecekte, tüp bebek yöntemi temel sağlık hizmeti haline gelebilir'' dedi.
Erkeklerdeki sperm sayısı, başta küresel ısınma olmak üzere çevre faktörleri, yemek kültürü ve yaşam biçimi gibi diğer etmenlerin de etkisiyle ortalama 60 milyondan 25-30 milyona düşüyor.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Şatıroğlu, küresel ısınmanın çevresel faktörlerin dışında üreme sistemlerinde de olumsuz etki yaptığını söyledi.
Erkeklerde sperm sayısı ve kalitesinin geçmişe göre önemli ölçüde azaldığına dikkati çeken Şatıroğlu, spermler için en büyük tehlikenin ''sıcak hava'' olduğunu vurguladı. Şatıroğlu, ''İnsan vücudunun ortalama ısısı 36-37 derecedir. Ancak spermler daha soğuk bir ortamda üretilebildiğinden testisler vücudun dışında torbalara inmiştir. Spermlerin beden ısısından 1-1.5 derece soğuk olmaları gerekiyor'' dedi.
on 200 yıldır yer kürenin kirlendiğini, bozulduğunu ve dengesi kaybettiğini ileri süren Şatıroğlu, ''Ne yazık ki sadece son onbeş yılda dünyanın ısısı 1 derece arttı. Ortalama 60 milyon olan sperm sayısı, yaklaşık 25-30 milyona düştü. Küresel ısınma dünyayı kavurduğu gibi erkeğin spermlerini de öldürüyor'' diye konuştu.
''GELECEK, TÜP BEBEKLERİN OLACAK''
Türkiye Aile Planlaması Derneğinin Genel Başkanlığı görevini de yürüten Şatıroğlu, sperm kalitesinde önemli yemek kültürü ve yaşam biçiminin de çok önemli faktörler olduğunu söyledi. Kullanım sıklığı her geçen gün artan hazır gıdaların, kutu meyve sularının ve asitli içeceklerin çok sağlıklı olmadığını ve tüketilmesinden kaçınılması gerektiğini ifade eden Şatıroğlu, şöyle konuştu:
''Kola, kutu meyve suları ve hamburger gibi hazır gıdalardan oluşan yeme alışkanlıklarının cinsel sağlık açısından masum olmadığı bilinmeli. Bu tür gıdaların içindeki kimyasallar, gıdaların daha uzun saklanmasını sağlıyor. Söz konusu kimyasallar, bebeklerin beyinine, erişkinlerin de beyin dahil diğer dokularına yerleşiyor. Böylece kanser ve yapısal doku bozuklukları görülerken, sağlıksız yumurta ve sperm kalitesi ve sayasında bozulmalar artıyor.''
İlgili kimyasalların ''kötü'' olmadığını, yiyeceklerin doğalı varken kutulanarak bu şekilde korunan ürünlerden sakınılması gerektiğini belirten Şatıroğlu, aşırı yağlı gıdaların da damarları daralttığını vurguladı. Şatıroğlu, ''Damarlar organları besliyor ve bu organlar arasında sperm yapan testisler, yumurta yapan overler, bebemizi taşıyan rahim de bulunuyor'' dedi.
Küresel ısınma, yaşam biçimi ve çevresel faktörlerin etkisiyle erkeklerin sperm sayısı ve kalitesinin daha da düşeceğini öne süren Şatıroğlu, bu durumda doğal yolla üremenin sağlanamayacağını, üremek için tüp bebek yönteminin kullanılacağını savundu.
Şatıroğlu, ''gelecek tüp bebeklerin olacak'' iddiasında bulunarak, Hollanda'da doğan her 5 bebekten 1'inin, Amsterdam'da her 3 bebekten 1'inin tüp bebek yöntemi ile dünyaya geldiğini anlatarak, ''Gelecekte, tüp bebek yöntemi temel sağlık hizmeti haline gelebilir'' dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder