Veri kayıplarını bir çoğumuz yaşıyoruz. Bu durum genelde bilgisayara format attığımızda başımıza geliyor. Eğer sizin de bazı dosyalarınız, bir nedenden ötürü kaybolduysa ilk yapmanız gerekenleri anlatayım.
Örneğin kaybolan dosyanız C diskinizde. O zaman kullanacağınız kurtarma programlarını, kaybolan diskinizin olduğu C diskiniz üzerine kurmayın. Şunu kesinlikle ama kesinlikle unutmayın. Önemli olan hard diskinizin üzerinde (özellikle diskinizin olduğu bölümde) hiç bir oynama yapmamak.
Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız hard diskinizi bilgisayardan söküp, başka bir bilgisayara ikinci hard disk olarak takın. Bu sayede, o disk üzerinde herhangi bir işlem yapmamış olursunuz ve kaybolan dosyanızı kurtarma ihtimaliniz artar. Dediğim gibi ilk işiniz bunu yapmak olsun.
Hard diskimizi başka bir bilgisayara taktıktan sonra, taktığınız bilgisayarın hard diskine kurtarma yazılımımızı kuruyoruz ve sisteme taktığımız ikinci hard diski taratıp dosyalarımızı kurtarmaya çalışıyoruz.
Eğer, laptop kullanıyorsanız ve hard diski sökme imkanınız yoksa, C'de kaybolan bir dosyayı kurtarmak için kuracağımız yazılımı D bölümüne kuruyoruz. Aynı şekilde eğer kaybolan dosyamız D'de ise o zaman da programımızı C'ye kuruyoruz.
Benim size önerebileceğim iki tane veri kurtarma yazılımı var. Bunlardan ilki ücretsiz olan Recuva. Diğeri de ücretli bir yazılım olan R-Studio. Bu iki yazılımla dosyalarınızı kurtarabilirsiniz.
Bir kez daha uyarayım. Veri kaybı olan hard diskinizde ne kadar az işlem yaparsanız, kurtarma şansınız o kadar artar. Kullanacağınız programlarla dosyalarınız %100 kurtarılacak diye bir durum da söz konusu değil. İşiniz biraz da şansa ve size kalıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder