Gelişen internet dünyasında artık hastalığın teşhisi sosyal medya ile konulacak.Peki ya nasıl mı ? Buyrun beraber inceleyelim.
New York'ta bulunan Rochester Üniversitesi'ndeki araştırmacılar ilginç ve bir o kadar da şaşırtıcı bir araştırma ile karşımızdalar.
Ekip Twitter üzerinden bir ay boyunca New York'taki 630 bin kullanıcıdan gönderilen 4.4 milyon tweeti incelemiş.Üstelik kullandıkları algoritma ile gerçek hastalık bildirimi ile diğerlerini ayırt edebilmişler.Gerçekten ilk duyulduğunda saçma geliyor peki ekip ne kadar başarılı olmuş ? Tam tamına %90 isabet oranı ile hastalanmak üzere olan insanları isabet etmişler.
Ayrıca Twitter'ın özelliklerinden olan yer bildirmesi sayesinde tweetin nereden gönderildiğini görebiliyoruz.Araştırmacılar da bu özelliği kullanarak hasta ve sağlıklı insanların etkileşimlerini,birbirlerine bulaştırmalarını incelemiş.
Çıkan sonuçlar New York haritası üzerine bir video ile aktarılmış.Videoda hastalığın yayılma sahasını ve yoğunluğunu görebileceksiniz.
Saçma gibi gözüken ancak ciddi bir isabet oranı yakalanan bu araştırma insanlık için önemli bir araştırma olabilir.Zira zaman zaman popüler olan yaygın hastalıklar sosyal medya üzerinden tespit edilip önlemler alınabilir.Bu araştırma ciddiye alınarak belkide çok büyük bir salgının önüne geçilebilir.Olamaz mı ? Bence o sonuçtan sonra olabilir.Diğer bir konu ise ilaç şirketlerinin bu araştırma,bu algoritma ile ciddi veriler elde edip satışlarını,pazarlama yöntemlerini şekillendirebileceği.Gelişen sosyal medya gün geçtikçe daha da işe yarar hale geliyor.Bakalım ilerleyen zamanlarda neler göreceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder