Öncelikle uzaktan uyandırmak istediğimiz bilgisayarı uzaktan çalışabilir hale getirmemiz gerekir. Yani bilgisayarın Bios ayarlarında küçük bir değişiklik yapacağız. Bu ayar bilgisayarın içinde bulunan anakart’ın kendi yazılımı üzerinden yapılır. Anakart marka ve modellere göre yazılımlar farklılıklar gösterebilir. Anakartın yazılımına erişmek için; Bilgisayarı başlattığımızda F2 ve ya Delete tuşuna sürekli veya hızlı bir şekilde ard arda basarız. Bilgisayar BIOS ayar ekranına geldiğinde klavyeyi kullanarak değişiklikleri bu ekran üzerinden yapıp kaydettikten sonra sistemden çıkacağız.
Yukarıda resimde görülen ekran geldiğinde klavyenin yön tuşlarınu kullanarak POWER MANAGAMENT SETUP satırının üzerine gelip enter tuşuna basarız.
Yukarıda resimde görünen kırmızı daire içerissine alınmış Wake On LAN satırının üzerine klavye yön tuşları ile gelip Enter diyoruz, yine yön tuşlarını kullanarak ENABLE seçeneğinin üzerine gelip Enter’e basıyoruz
Daha sonra ESC tuşuna ana ekrana dönenekadar basıyoruz Ana ekrana döndüğümüzde yaptığımız değişiklikleri kaydetmek için klavyenin fonksiyon tuşlarından F10′a basıp ok yazısı gelince enter’e basıyoruz bilgisayar resetlenecek ve değişiklikler kaydedilmiş olacak..
Şimdi linux konsoluna geçmeden önce bilgisayarın eternet kartına ait MAC adresini öğrenelim windows ekranından mac adresini öğrenmek için BAŞLAT, ÇALIŞTIR Çalıştır satırına CMD yazıp enter’e basıyoruz
siyah ekran Dos konsol ekranı gelecek ekrana ipconfig /all komutunu yazıp enter diyoruz
Bilgisayara ait bütün ağ kartların bilgileri geldi bize yerel ağkartının mac adresi lazım kırmızı daire içerisine alınmış olan bunu kullanacaz..Siz kendi bilgisayarınızdaki mac adresini kaydedin bu uzaktan açmak istediğimiz bilgisayara ait olacak.
Şimdi linux komut satırına geçelim ! root olarak login olunmuş varsayıyorum
komut penceresine ilgili komutu vermeden önce wakeonlan kurmamız gerekecek bunun için konsola şu komutu yazalım apt-get install wakeonlan
Program kurulduktan sonra konsola komutu yazıyoruz
wakeonlan i- 192.168.10.255 -p 7 00:01:02:1A:2B:0C
Enter
Bu şekilde network üzerinden data paketlerini göndermiş olduk.
Sistemde birden fazla bilgisayar olsa bile mac adresi hangi bilgisayarınsa o bilgisayar açılır. Dünyadaki bütün ethernet kartlarının mac adresleri farklıdır. Aynı mac adresli iki kart olmaz. 12 haneli adresin ilk 6 rakamı üretici firmanın kodunu simgeler. Komut içerisinde P-7 data paketlerinin yedi nolu portan atılacağını gösterir. 9 nolu port’uda kullanabilirsiniz.
alıntı: http://www.da-hi.net/index.php/2010/05/14/linux-komut-satirindan-uzak-pc-uyandirma/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder