Anayasa internette halka sorulabilir |
"TBD Hukuk Müşaviri Köksal , vatandaşların yeni anayasanın hazırlanmasına e-devlet altyapısını kullanarak internet üzerinden katkı sağlayabileceğini söyledi."
Köksal, uzun süredir tartışılan anayasa değişikliği çalışmalarına, vatandaşların doğrudan destek verebileceğini bildirdi.
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Hukuk Müşaviri Mehmet Ali Köksal, yeni anayasanın hazırlanması sürecine, internet üzerinden vatandaşların da katılımının sağlanabileceğini, bilişim altyapısının böyle bir projeye hazır olduğunu söyledi.
'AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR'
''Akıl akıldan üstündür. Meclistekilerin aklına gelmeyen bir çözüm, bir vatandaştan çıkabilir'' diyen avukat Mehmet Ali Köksal, ''Böyle bir projeyi hayata geçirmek için Türkiye'nin bilişim altyapısı hazır'' görüşünü dile getirdi.
Köksal, ''Anayasayı mutlaka bir yılda değiştirmemiz gerekmiyor, bir yıl iki ay da olabilir. Gerçekten topluma daha faydalı olacaksa, çok daha katılımcı bir anayasa yapacaksak bunu iki ay ötelemek hiç kimsenin karşı çıkacağı bir şey değil'' dedi.
Bu konunun düşünülmesi ve dillendirilmesi gerektiğine işaret eden Köksal, bunu da TBD'nin yaptığını, konunun da Bilişim 2011 Kurultayı kapsamındaki ''Anayasa'' konulu panelde ele alınacağını bildirdi. "
''Siyasi irade meclistir ve dünyanın her yerinde meclisler karar verir, nihai oylama da referandum ile yapılır. Mecliste bizim seçtiğimiz kişiler oy kullanıyor ama gerçekten bizim görüşlerimizi mi yansıtıyor yoksa başka şeylerle mi hareket ediyorlar diye sorabiliriz ki bunlardan biri parti disiplinidir. Her zaman için parti disiplini, parlamenter demokrasinin olmazsa olmazıdır ama öbür taraftan da parti disiplini vatandaşın lehine olmayan şeyleri de evet demek anlamına geliyor. Örneğin parti bir karar almıştır, o karar, ilgili milletvekilinin seçildiği bölgenin aleyhinedir. Milletvekili kendi seçmeninin istemediği bir şeye, parti disiplinine uymak suretiyle 'Evet' demek zorunda kalabilir. O anlamda bakıldığında parti içi özgürlüklerin olmadığı ve parti disiplinin yoğun olduğu ülkemizde, bu anlamda vatandaşın görüşü yansımıyor.
Benim olabileceğine işaret ettiğim sistemde nasıl bir anayasa istedikleri, e-Devlet kapısı gibi bir portal üzerinden vatandaşlara sorulabilir. Milyonlarca kullanıcının görüşünü tek tek tasnif etmek zaman ve emek alacağı için bir platform oluşturulduktan sonra tüm kesimlerle görüşen Uzlaşma Komisyonu, ortaya çıkan veriler doğrultusunda her madde için 'çoktan seçmeli' alternatifleri yaratır ve vatandaşlar da TC kimlik numaraları ile gireceği bu platformda beğendiği seçeneği işaretleyebilir. Belki beklediğini bulamazsa alternatif fikrini de yazabilir.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder