Advanced Micro Devices 1969 yılında kurulmuş, dünyanın en büyük ikinci x86 yarı iletken üreticisi, en büyük ikinci grafik kartları ve GPU üreticisidir.
AMD 7 küsur milyar dolarlık kârıyla tüm yarı iletken üreticileri arasında 7inci sıradadır.
Firma ATI ile 5 küsur milyar dolar gibi bir ücret karşılığında anlaşmıştır.
AMD ile Intel'in ilk anlaşması (ve böylece ilk çatışmaları) 1982 yılında yaptıkları bir sözleşme ile başlar. IBM için 8086 ve 8088 üreten İntel, üretim hakkını AMD ile paylaşır.
Ancak 1986 yılında çeşitli bilgiler vermek istememesi üzerine anlaşmayı feseder. Anlaşma fesedilmesi İntel'in başına dert açar ve İntel 1 milyar dolar ödemek zorunda bırakılır.
1991 yılında AMD amd386yı piyasaya sürdü, 80386'ya paralel reverse engineering yoluyla. Bunu Amd486 takip etti. Ürünler daha ucuz olduklarından talep görüyordu, çeşitli üreticiler Intel yerine kullanmaya başlamıştı ancak bu takip AMD yöneticilerinin gelecek hakkında olumsuz düşünmelerine sebep oluyordu, çünkü reverse engineering ile İntel'in gerisinde kalmaya mahkumlardı. Bir süre sonra AMD kendi mimarisi için harekete geçecekti.
√AMD-K5: AMD'nin pentium-pin competable olarak duyurduğu bu işlemci, Microsoft-95 için tasarlandığını etiketiyle dolaşsa da birçok başka işletim sistemiyle de uyumluydu. 100 - 120 MHz olan ve piyasaya çıkışı duyurulmasından 2 yıl sonra 1995'de gerçekleşmiş K5 FPU başta olmak üzere birçok manada İntel mikroçip- aileleri kadar başarılı değildi. Float'daki başarısızlık integer işlemlerinde tam tersiydi ve Pentium ailesiyle karşılaştırdığında çok daha başarılıydı.
√AMD-NextGen/K6: Esasen K harfi dışında K5 ile pek bir bağı bulunmaz bu çip ailesinin. NextGen'e AMD tarafından para ve zaman verilir ortaya bu çip ailesi çıkar 1997 yılında. İntel pentium MMX 200MhZ ile karşılaştırıldığında ikinci cache okuma hızında daha iyi olmasına rağmen sözgelimi ana hafızadan okuma hızında geride kalmıştır, hem de hayli. Video- yazma ve ana hafıza transfer hızlarında da kısmen geride kalmıştır K6.
AMD - Athlon / K7
AMD'nin K6 başarısı Motorola ile ortaklık getirmiştir, fabrikasyonda İntel ile kapışabilme kapasitesini bu anlaşma verecektir. Athlon daha önceki tasarımların aksine güçlü bir FPU ile gelir.
AMD 2000 yılında 1 GHz'e ulaştığını duyurur, birkaç gün sonra Intel aynı duyuruyla gelse de ticari olarak 2001 yılına kadar bir satışda bulunamaz. Mikroçip ailesinin başarıları pazar payını %23'e kadar çıkarır.
AMD64/K8
AMD'nin K7 mimarisini revizyonu olarak görülebilecek bu çip ailesinin sunucu tarafındaki temsilcisi Opteron, Intel'in Xeon'uyla mücadele etmektedir.
Frekans artımına dayalı mikroçip gelişiminin yerini çok çekirdekli mimarilerde yarışa bırakması ile 2005'de AMD çift çekirdekli işlemcisini duyurdu. Aynı yıl AMD Athlon 64 X2 ile enerji verimliliği konusunda da çeşitli tasarım yenilikleri getirdi. 2007 ortaları için beklenen K10, bir quad-core (dört çekirdekli) tasarım olacak ve tek bir yüzeyde tek, çift çekirdekli ve dört çekirdekli işlemci mimarisini kullanmak mümkün olabilecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder