Web: http://www.teknoarsiv.net/

YAKINDA SİZİNLE

Blogger,Blogger Eklenti, Blogger Tema!


Gün

Saat

Dakika

Saniye

E-Bülten Aboneliği

E-Bültenimize Abone Olun Son Yazılar Mail Olarak size gelsin Yazılarımızı Kaçırmayın:

Copyright © Teknoloji Kalemim | Teknoloji Portalı | Türkçeleştirme http://teknolojikalemim.blogspot.com/

4 Şubat 2012 Cumartesi

Kaza Namazı Cetveli


Namaz dinin direğidir hadis-i şerifini tekrar hatırlayarak makalemize başlayalım. Her müslümanın  büluğ çağına (ergenlik çağı) girdiğinde namazlarını tastamam ve dosdoğru kılması gerekir. Keyfi yada mecburi sebeplerden kılınmamış namazların telafi edilmesi gerekir. Bu namazlara kaza namazı denir. Kaza namazı ile ilgili bir takım ihtilaflar ( fikir ayrılıkları) mevcuttur. Kimisi kaza namazı vardır , kimisi yoktur demektedir. Bunun en güzel cevabını yine Peygamber Efendimiz (S.A.V) vermektedir. '' Namaz dinin direğidir''... Direk olmadan bina ayakta duramaz o halde namazlarımızı kılarak imanımızı ve dinimizi ayakta tutacağız. Kılmadığımız namazlarımız mevcut ise bunları da zayıflamış direk olarak görüp restore ederek direklerimizi güçlendireceğiz. Bazıları kaza namazlarının yalnızca farzları kılınmalıdır diyor. Aslında bir bakıma doğrudur. Çünkü insan farz ile mükelleftir , sünnetleri yaparsa sevabına ulaşır ancak sünnetleri yapmazsa günaha girmez sadece Peygamberimizi '' Sünnetimi terkeden benden değildir'' hadis-i şerifine hedef olur. Bunu da hiç bir müslüman istemez. Zaruri sebepler hariçtir.



Kaza Namazı Cetvelini 
Buradan İndirebilirsiniz.
Kaza namazı nedir diyecek olursak en sade biçimde şöyle açıklanır ;

Kaza namazı diye bir şey yoktur. Ancak geçirilmiş veya vaktinde kılınmamış namazlar vardır. Bunların kazalarının kılınması için kaza namazı diye bir isim verilmiştir. Yani vaktinde kılınmamış ve geçirilmiş namazlar, kazaya kalmış namazlar yahut kaza namazlarıdır. Normal olarak bir müslüman namazını kazaya bırakmamalı, vaktinde kılmaya gayret etmelidir.

Vakti içinde kılınmayan beş vakit namazın kazası farz, vitir namazının kazası vacip, sünnetin kazası da sünnettir. Kazası sünnet olan, yalnız sabah namazının sünnetidir. Günün sabah namazı kazaya kalmış ise öğleye kadar kılınınca farzıyla birlikte sünneti de kaza edilir. Öğleden sonraya kalınca sünnet kılınmaz, sadece farz kaza edilir.


Kaza namazları, ne şekilde kazaya kalmış ise aynı şekilde kılınacaktır.
Sabah 2, öğle 4, ikindi 4, akşam 3, yatsı 4 ve vitir 3 rekat olarak kaza edilir.
Her namaz için belirli bir zaman veya mekan tayin edilmez. Yani ikindi namazının kazası ikindi vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. İstediğiniz zamanda kılınabilir. Kaza namazını kılarken ikindi namazının yatsıdan önce veya öğlenin sabahtan sonra kılınması gerekir gibi bir şartta yoktur.

Fakat kerahet dediğimiz zamanlarda kılınmamasına dikkat edilir. Bu vakitler de güneş doğduktan 45 dk sonraya, Güneş batmadan 45 dk. Önceye kadar ve Güneş tam tepede olduğu zaman (öğleye 30 dk. Kala) namaz kılınması hoş görülmemiştir. Bunların dışındaki bütün zamanlarda kaza namazı kılnabilir.


Vaktinde kılamayıp kazaya kalan namazları altı vakti bulan veya daha çok olan bir kimse kaza namazları arasında bir sıra gözetmediği gibi, kaza namazları ile vakit namazları arasında da bir sıra takibi yapmaz.

Namaz kılmanın mekruh olduğu üç kerahet vaktinin dışında istediği ve müsait olduğu her zaman kılabilir. Çünkü kaza namazları için belli bir vakit yoktur. Meselâ, vaktinde kılınamamış olan bir ikindi namazı yatsıdan sonra, bir yatsı namazı da öğleden sonra kılınabilir.

Kaza namazlarını kılarken vakti belirlemeye gerek yoktur. Bu çok zor olacağından kolay olanı yapmak daha uygundur.



Kaza namazı nasıl kılınır?

Bir kaza namazı şöyle niyet edilerek kılınır: 

Meselâ: "Vaktine yetişip de kılamadığım ilk öğle namazını" yahut "son öğle namazım Allah rızası için kılmaya niyet ettim." Böylece kazaya kalmış olan namazlar, ya ilk kazaya kalmış olanından başlanmış olur veya en son kazaya kalmış olanından başlanmış olur ki, her iki halde de belli bir düzene göre geçmiş namazlar kılınarak azalmış olur. 

Daha kolay olması bakımından "Üzerimde olan bir öğle veya ikindi namazını kaza ediyorum" şeklinde niyet etmek de yeterlidir. 
Bir vaktin namazı kaza edileceği zaman önce bir ezan okunur, sonra ikamet getirilerek kılınır. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman da hepsi için bir ezan kâfi gelirken, her farz namazı için ayrı ayrı ikamet getirmek sünnettir. 


Kaza namazları nasıl hesaplanır?
Örneğin:

- 25 yaşında namaza başlıyan bir kişi 15 yaşında büluğ çağına girmişse,
10 sene boyunca kılmadığı her farz namazı kaza etmesi (kılması) gerekiyor.
- Bu kişi kıldığı kaza namazlarının sayısını karıştırmaması için, kıldığı her kaza namazından sonra, cetvelde o namaza göre uygun olan bir kutuyu işaretler.
- Böylece, zamanla bütün kutuları doldurmasıyla bir senelik kaza namazını kılmış olur.
Kaza namazları kılınırken, vitir namazları da mutlaka kaza edilmelidir.
- Ayrıca bunu bu şekilde 9 cetvel daha doldurarak yaparsa, Allah Azze ve Celle`nin
izniyle toplam 10 senelik namaz borcunu kaza etmiş (kılmış) olur.

Büluğ çağına ne zaman girdiğini hatırlıyamıyan kişiler, kalbi rahatlıkla "tamam, bütün kaza namazlarımı kıldım" diye inanana kadar kaza namazlarını kılarlar.


Son olarak, bütün kaza namazlarını kılan kişi, ayrıca namazlarını vaktinde kılmadığı için tevbe etmesi gerekir...

Kaza Namazı Cetvelini 
Buradan İndirebilirsiniz.
Vural Egemen SARIGÖZ
04/02/2012


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sponsor

Ad

E-posta *

Mesaj *

Text Widget

Labels

Channels

Category 3

Güncel Teknoloji Blogu..

Labels

Sponsors

Post of the week

Find us on facebook

Son Yorumlar

https://www.facebook.com/seyitshnn

Partners

++Teknoloji Kalemim

Pages

Blogger tarafından desteklenmektedir.

Channels

Labels

Channels

Channels

Popular Posts

Blog Arşivi

Followers

Blog Archive

Postagens populares

Sidebar One

Stats

Category 2

Category 3

Popular Posts

Join the Club