Teknoloji İle İlgili Söylenen ve Sonradan Komik Olan Sözler :
Geleceği doğru tahmin edemeyen bazı ünlüler, iş adamları ya da bilim adamları öyle sözler etmişler ki gerçekten akıllara ziyan. Şimdi güldüğümüz bu sözlerin, o gün hangi koşullar altında söylendiğine de dikkat etmek lazım tabii ama, sonuçta gelecekle ilgili bu yanlış öngörüler, tarihin sayfalarında yerlerini almışlar. Aşağıda bu tür sözlerden yapılmış bir derlemeyi bulacaksınız.
1864 : “Kimse atıyla ücretsiz olarak bir günde gidebileceği yere, tren bir saatte gidiyor diye para vermez” – Prusya kralı William I, trenlerin icadına tepkisi.
1865 : “Doğru dürüst düşünen herkes bilir ki, sesi teller üzerinden taşımak imkansızdır. Yapılabilseydi bile, pratikte bir işe yaramazdı” – Boston Post köşe yazısı
1870 : “Sigaraların asla popüler olmayacak” – Sigara üreticisi F.G. Alton; John Player’ı reddederken.
1872 : “Tamam büyük bir icat ama bunu kim kullanır ki?” – Amerikan Başkanı Rutherford B. Hayes, Alexander Bell’in telefonu için.
1873 : “Karın, göğüs ve beyin cerrahlara sonsuza kadar kapalı olacaktır” – Eric Ericson, Cerrah
1876 : “Telefon” denilen bu cihazın öyle çok dezavantajı var ki, onu ciddi bir haberleşme aracı olarak düşünmek mümkün değil. Bize hiç bir faydası olmaz. – Western Union şirket içi yazışma.
1880 : “Bu tür şaşırtıcı duyurular, bilim için değersizdir ve ilerlemesine katkıda bulunmaz” - Edison’un ampülü hakkında Sir William Siemens’in görüşü.
1895 : “Havadan ağır uçan makinaların yapımı imkansızdır” Lord Kelvin
1896 : “Balon ile uçmak dışında havacılığın bir geleceği yok.” - Lord Kelvin (Havacılık Derneği davetini reddederken)
1899 : “İcat edilebilecek her şey icat edildi” - Charles H. Duell, Amerikan Patent Dairesi başkanı. (Bu sözün söylenip söylenmediği tartışmalıdır.)
1900 : “Fizikte yeniden keşfedilecek hiçbir şey kalmadı, bundan sonra ancak daha hassas ölçümler yapabiliriz” - Lord Kelvin - (Bu sözü söylediği kanıtlanmamıştır)
1901 : Yazar H.G. Wells bir kitabında denizaltılar için : “İşe yarayacak bir şey olduğunu hiç sanmıyorum, hayal gücüm bunu reddediyor, denizaltının mürettebatın boğulmasını sağlamaktan başka işlevi olmaz”.
1902 : “Bir balon ya da uçan makinanın pratik hiçbir geleceği yok” - Lord Kelvin (Bir röportajda)
1903 : “Atlar hep var olacak ama otomobil denen şey bir tuhaflık, geçici bir heves” - Michigan Savings Bankasının başkanının, Ford’a yatırım yapmasını talep eden şirket avukatına yanıtı.
1916 : “Sinema sadece bir modadır. Tiyatronun kaydedilmiş halidir. Seyirci sahnede kanlı canlı oyuncuları görmek ister.” – Charlie Chaplin, kendisi daha sonra filmlerde oynamış, film yapımcılığı ve yönetmenlik yapmış, kendi stüdyosunu kurmuştur.
1921 : “Kablosuz müzik kutusunun (radyoyu kastediyor) ticari bir değerinden söz edilemez. Kime gittiği belli olmayan bir mesajı almak için kim para ödemek ister ki?” – David Sarnoff’un radyoya yatırım için ikna etmeye çalıştığı ortaklarının kendisine cevapları.
1926 : “Teorik ve teknik olarak yapılabilir olsa da, televizyonun ticari bir başarı elde etmesi imkansız, hayal görmeyelim” – Lee DeForest
1927 : “İyi de aktörlerin konuşmasını kim duymak ister ki?” – H.M. Warner, sesli sinema üzerine.
1933 : “Bundan büyük bir uçak asla yapılmayacak.” - 10 kişilik Boeing 247’nin ilk uçuşundan sonra bir Boeing mühendisinin söyledikleri.
1943 : “Dünyada bilgisayar pazarı 5 adeti geçmez” - Thomas J. Watson, IBM Başkanı
1946 : “Televizyonun aldığı pazar payı 6 aylık geçici bir şeydir. İnsanlar yakında bir kontraplak kutuya bakmaktan sıkılacaklar.” – Darryl Zanuck, film yapımcısı, 20th Century Fox.
1949 : “Geleceğin bilgisayarlarının 1.5 tondan daha hafif olması mümkün olabilecektir.” - Popular Mechanics Dergisi (Aslında doğru bir tahmin ama günümüzdeki gelişmeleri hayal edememişler. 1947’de tamamlanan ENIAC 30 ton ağırlığındaydı, tahmini de buna dayandırmışlar)
1954 : “Çocuklarımızın zamanında elektrik o kadar ucuz olacak ki, para bile ödemeyecekler” - Lewis L. Strauss, Amerikan Nükleer Enerji Komisyonu başkanı.
1959 : “Kopyalama makinası pazarı tüm dünyada 5000 adeti geçmez, seri üretim masrafları karşılamaz.” – IBM’in; kopyalama makinası imalatı fikrini öne süren kişilere verdiği yanıt. Bu kişiler daha sonra Xerox’u kurmuştur.
1968 : “İyi de, ne işe yarar ki bu?” – Bir IBM mühendisinin mikroçip için söyledikleri.
1977 : “İnsanların evlerine bilgisayar almaları için bir neden göremiyorum” – Ken Olsen, Digital Equipment Corporation (DEC) kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı. Mainframe bilgisayar üreticisi olarak PC’lerden bahsediyor.
1980 : “Ev kayıtları müziği öldürecek” – BPI tarafından 1980’lerde yapılan bu kampanya, evde radyodan kasete müzik kaydedenler yüzünden müzik endüstrisinin çökeceğini iddia ediyordu.
2004 : “Spam problemi iki yıl içinde bitecektir.” – Bill Gates, Davos’ta Dünya Ekonomi Forum’unda söylemiştir.
NOT : Buraya kadar olan sözler, http://www.teknomani.com web sitesinden alınmıştır. Sn. Fırat Tarman'a bu derleme çalışmasından ötürü tebrikler ve teşekkürler.
Şimdi size bunların dışında 2002 ila 2013 yılları arasında söylenmiş, akıllara ziyan bazı teknoloji dışı sözcükler sıralayacağız. Sizce kim tarafından sarf edilmiştir. Bir tahmin edin, bakalım.
Hem laik, hem Müslüman olunmaz. Ya Müslüman olacaksın, ya laik. İkisi bir arada olunca ters mıknatıslanma yapar. Mümkün değil, ikisi bir arada olamaz. Yapılabilecek tüm jestleri yaptık. Kopenhag kriterlerini yerine getirdik. Artık Avrupa'dan delikanlılık bekliyoruz. Saygı duruşu sap gibi durmaktır. Saygı duruşu yerine dua edilmeli. Sap gibi durmanın manasını anlayamıyorum. Cumhurbaşkanının imam hatipli olacağı günler yakındır. Demokrasi bir tramvaydır, gideceğiniz yere kadar gider orada inersiniz. Artistlik yapma! İyi bir sanatçısın. İyi bir sanatçısın terbiyesizlik yapma! Türkiye’nin yarınında artık Kemalizme ve Kemalizm benzeri rejimlere yer yoktur. Kemalizmin yeniden kendini üretmesi söz konusu değildir. Bizim için en üst belirleyici, İslam’ın ilkeleridir. Her şey ona göre belirlenir. Ben İslam’ı devlet planı içinde düşünüyorum. Ben çevrecinin daniskasıyım. Asıl çevreci benim.
NOT : Buraya kadar olan sözler, http://www.teknomani.com web sitesinden alınmıştır. Sn. Fırat Tarman'a bu derleme çalışmasından ötürü tebrikler ve teşekkürler.
Şimdi size bunların dışında 2002 ila 2013 yılları arasında söylenmiş, akıllara ziyan bazı teknoloji dışı sözcükler sıralayacağız. Sizce kim tarafından sarf edilmiştir. Bir tahmin edin, bakalım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder